Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2012 21:57 - Прощалната проповед на Пратеника на Аллах (с.а.с.)
Автор: rrosenn Категория: Други   
Прочетен: 2357 Коментари: 0 Гласове:
0



Прощалната проповед на Пратеника на Аллах (с.а.с.)

(9 зилхидже 10-та година по хиджра /8 март 632, петък)

На 9 зилхидже, в един петъчен следобед, нашият Пророк Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари, извърши Прощалното поклонение. Седнал върху камилата си Кусва, Пратеникът на Аллах се обърнал към цялото човечество в лицето на сто двадесет и четири хиляди мюсюлмани в долината Арафат и изнесъл следната проповед:

„Хвала на Аллах! Него възхваляваме и Него за подкрепа зовем. Когото Аллах напътва, никой неможе да го отклони, а когото оставя в заблуда, никой не може да го напъти. Свидетелствам, че няма друг бог освен Аллах. Той е един, няма съдружници, нито равен и подобен на Себе Си. И свидетелствам, че Мухаммед е Негов раб и Пратеник.”

„О, хора, чуйте добре думите ми! Не знам, може би след тази година не ще ви срещна никога повече на това място. Хора, както тези ваши дни са свещени, както тези ваши месеци са свещени, както този град [Мека] е блажено място за вас, така и душите, имуществото и честта ви са свещени и са защитени от всякакво посегателство.

Сподвижници мои, няма съмнение, че завръщането е при вашия Господар! А Той ще търси сметка от вас за делата ви. След мен никога не се връщайте към старите заблуди и не убивайте ближния си! Нека присъстващите тук да предадат моя завет на онези, които ги няма. Възможно е някой от присъстващите да го съобщи на друг, който ще го разбере по-добре.

Сподвижници мои, който държи поверено имущество, нека го предаде на собственика му. Знайте, че под каквато и да е форма лихвата е забранена. Аллах отсъди така. Първата лихва, която отмених, е лихвата, която щеше да вземе чичо ми Аббас ибн Абдулмутталиб. Но главницата е ваша. Не бъдете нито от угнетителите, нито от угнетените!

Сподвижници мои, внимавайте, всички обичаи от епохата на невежеството (предислямска епоха) са отменени, те се намират под краката ми. Кръвното отмъщение, преследвано в епохата на невежеството, е напълно отменено. Първото кръвно отмъщение, което забраних, е отмъщението на внука на Абдулмутталиб – Ияс ибн Рабиа.

О, хора, няма съмнение, че сатаната е загубил надежда, че ще бъде последван в тези земи. Но, ако го следвате, дори и в някои незначителни дела, това ще го задоволи. Не пристъпвайте към подобни дела, за да опазите религията си.

О, хора, съветвам ви да съблюдавате правата на жените и да се боите от Аллах в това отношение. Вие взехте жените като еманет (поверено) от Аллах и честта им бе одобрена за вас с повелята Му. Жените имат права над вас, както и вие имате права над тях. Вашите права над тях се изразяват в това, те да не допускат други в ложето ви, да не приемат в дома ви хора, които не одобрявате, без разрешението ви. Ако допуснат в дома ви човек, без разрешението ви, Аллах ви позволява да ги оставите сами в ложето, а, ако това не помогне, да ги ударите леко, за да се уплашат. Правата, които жените имат над вас, се изразяват в осигуряване на препитание и облекло, съгласно одобрените обичаи и традиции.

О, вярващи, оставям ви два завета и докато се придържате здраво към тях, не ще се отклоните от правия път. Това са книгата на Аллах Свещени Коран и пътят (сюннета) на Пророка.

Вярващи, чуйте добре думите ми и ги помнете добре! Всички мюсюлмани са братя. За един мюсюлманин не са позволени нито кръвта, нито имота на неговия брат. Само ако е дал имота си доброволно.

О, хора, Всевишния Аллах даде на всеки правото, което му се полага. Алах разпредели на всеки наследник дела му. Няма нужда от завещание на наследника. Детето принадлежи на онзи, в чието ложе е родено. Който прелюбодейства, ще бъде от лишените.

О, хора, вашия Господар е един. Имате общ баща. Всички сте чеда на Адем, а той е сътворен от кал. Както арабинът не превъзхожда човек, който не е арабин, и неарабинът не стои над арабина, така и червенокожия не превъзхожда тъмнонокожия и тъмнокожият не е над червенокожия. Превъзходството е в благочестието и богобоязънта от Аллах. Най-възвишеният при Аллах е най-богобоязливият. Ако за водач ви бъде назначен дори и недъг чернокож роб, подчинете му се и бъдете покорни, ако ви управлява според книгата на Аллах. Никой не носи отговорност за чужда, освен за собствената си вина. Бащата не може да бъде обвинен заради постъпката на сина си, както и синът не може да бъде обвинвн за постъпката на баща си.

Обърнете внимание! Никога не правете следните четири неща:

- не съдружавайте нищо с Аллах;

- не отнемайте живот несправедливо, защото той е неприкосновен и това е забранено от Аллах;

- не прелюбодействайте;

- не крадете.

Хора, утре ще ви питат за мен, какво ще отговорите?”

Достопочтените сподвижници отвърнали в един глас:

„Свидетелстваме, че ти изпълни мисията си на пратеник на Аллах; ти служи по подобаващ начин на пророческото дело; ти ни поучи и ни наставлява.”

Въз основа на тези думи Пратеникът на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, вдигнал показалеца си, после го насочил към общността, спуснал ръката си и рекъл:

„Бъди свидетел, Всевишни! Бъди свидетел, Всевишни! Бъди свидетел, Всевишни!”



Тагове:   пророк,   ислям,   мухаммед,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rrosenn
Категория: Други
Прочетен: 206323
Постинги: 87
Коментари: 13
Гласове: 171
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930