Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2010 22:16 - ПЪТИЩАТА НА ШЕЙТАНА - VI част
Автор: rrosenn Категория: Други   
Прочетен: 2858 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.09.2010 22:19


15. Опазване на езика от присмех .

Всевишния Аллах е казал: О, вярващи, едни мъже от вас да не се присмиват на други! Може да са по-добри от тях. Нито жени -­ на жени... Може да са по-добри от тях. И не се хулете, и не се назовавайте с оскърбителни прякори! Колко лошо е името нечестивост подир вярата! А които не се покаят ­- тези  са угнетителите. ”. (Стаите: 12).

Абу Хурайра разказвал, че Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал:  На всеки мусулманин е под забрана: кръвта,  имуществото и  честта на друг  мусулманин ”. (Муслим).

 Това,което се разрешава да се  говори за брата е в следните  шест случая:

А) Подаване на жалба. На угнетения се разрешава да подаде жалба до емира, съда или други официални лица.

Б) Търсене на подкрепа против противоречия на шериата.

В) Въпрос към муфтията. Например, жена може да попита: “Мен ме обиди моя баща, мъж или брат, има ли той право на това?”

Г) За предпазване на мюсюлманина от злото на нечестивеца.

Д) За този който извършва явно грехове, или внася нововъведения, то се разрешава да се  говори за тези негови недостатъци, а другите му недостатъци да не се разгласяват.

Е) Разрешава се да се назовава човека с неговото известно прозвище, ако той е известен сред хората с това прозвище, и той самия няма нищо против това.

16. Опазване на езика от сплетни.

Хузайфа разказвал, че Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал: “Сплетника в Рая няма да влезеи който внася раздор между мюсюлманите няма да усети уханието на Дженнета.

17.  Опазване на езика от двуличие.

Абу Хурайра разказвал, че Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал: “Вие ще разберете, че най лоши и скверни хора са двуличниците, които подхождот към едни с едно лице, а към други – с друго лице”.

18.  Опазване на езика от распространения и разговори за интимни съпружески отношения.

 Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал: “Наистина, сред хората, които ще са на най-ниското стъпало при Аллех в Съдния ден, е човек, който се е усамотил с жена си, а после разпространява тайните й.” /Бухари 893/

19.  Опазване на езика от песни.

Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал: “В моята Умма ще се появят хора, които ще разрешат прелюбодеянието, коприната, виното и музиката”. (Ал – Бухари).

20.  Опазване на езика от клетви в  други, освен Аллах.

Ибн Умар разказал, че Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал: “Който се кълне, то нека се кълне само в Аллах или да мълчи”. (Всепризнат хадис).

Също така Ибн Умар разказвал, че Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал: “Който се кълне, освен в Аллах и  в  друго, той е проявил неверие или е извършил ширк”. ( Ат – Тирмизи).

21.Който опази езика си от клетви ще умре в ислямската религия.

Сабит разказвал, че Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал: “Който неправилно се кълне ще умре не в Исляма, той ще стане такъв, какъвто той сам описва себе си ”.

22.  Опазване на езика от ругатни на петела.

Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал: “Не ругайте петела, той ни буди за намаз”. (Абу Давуд).

23.  Опазване на езика от ругатни за времето.

Абу Хурайра разказвал, че Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал: “Всевишния Аллах казва: “Хората ругаят времетото, но нека имат впредвид, че аз съм времето, в моите  ръце е ноща и деня”.

24.  Опазване на езика от ругане на вятъра.

Убайн ибн Кааб разказвал, че Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал:  “Не ругайте вятъра. Ако не ви харесва , то кажете: “О, наш Аллах, ние искаме от теб добро от този вятър, и доброто, което е в него, и доброто, което Ти си му повелил, и опази ни от злото на този вятър и от злото, което е в него, и от злото, което Ти си му  повелил ”. (Ат – Тирмизи).

25.  Опазване на езика от ругатни за епидемиите.

Джабир разказвал, че Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) отишъл при майката на Саиба и  и казал: Какво е станало с  теб о, майка на Саиба ”. тя казала: “Треска. Не може Аллах да я е благословил ”. Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал:  “Не ругай треската. Тя  почиства греховете на хората, както огъня почиства желязото от примеси ”. (Муслим).

26.  Опазване на езика от лъжесвидетелство.

Всевишния Аллах е казал: “… и избягвайте лъжливото слово! ”. (Ал – Хадж: 30).

Абу Бакр (р.а.) разказвал, че Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал: Да ви известя ли за най-големите от големите грехове? Казахме: „Разбира се,  о, Пратенико на Аллах.” Каза: „Съдружаването с Аллах и неподчинението пред родителите.” Беше се опрял,тогава седна и каза: „И лъжливите думи и лъжесвидетелството!” И не преставаше да повтаря това, докато (обзети от съчувствие към него) не казахме: „О,да бе замълчал!” (Всепризнат хадис).

27.  Опазване на езика от напомняне за извършено добро.

Всевишния Аллах е казал: О, вярващи, не проваляйте своята милостиня с натякване и обида, както онзи, който раздава своя имот за пред хората на показ, а не вярва в Аллах и в Сетния ден!... (Кравата: 264).

28.  Опазване на езика от ругаене на самия себе си.

Сахл ибн Хунайф разказвал, че Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал:   Нека   никой  от вас не  прави дуа против самия себе си”. (Всепризнат хадис).

29.       Опазване на езика от лъжливи клетви.  Ебу Умама е казал: “Бяхме при Пратеника на Аллах (С.А.С.) и той рече: „Който прекъсне от правото на мюсюлманина, чрез клетвена лъжа, то Всевишният Аллах му е обещал Джехеннема , и му е забранил Дженнета. Един човек попита: “Дори за нещо дребно и малко, о, Пратенико на Аллах?” А той отговори: “Да, дори и затова, което мислиш че е дребно.”/Муслим - 137/

30. Опазване на езика от обращения към нечестивци, към въвеждащи бидъа (нововъведения), и към лицемери с обращение сайд (господин).Бурайдад разказвал, че Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал: “Не казвайте на лицемера “сайд”. Наистина, ако той не е сайд, то ще разгневите Великия  Аллах”. (Абу Давуд).

31. Опазване на езика от произношение на  съюза “и”  след името на Аллах.

Хузайфа разказвал, че Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал: “Не казвайте: “ Това искаше Аллах и  ….”, а кажете: “ Това искаше Аллах и после  еди кои си”. (Абу Давуд).

32. Опазване на езика от слова, че дъжда пада от някоя звезда. Зейд ибн Халид (Р.А.) е казал: „Пратеникът на Аллах (С.А.С.) кланя с нас сутрешния намаз и валеше дъжд. Когато свърши с намаза, обърна се с лице към хората и каза: “Знаете ли какво каза вашия Господар?” Рекоха: “Аллах и Неговия Пратеник знаят.” Той е казал: “Моят раб се събужда сутрин вярващ в Мен или неверник. Който каже имаме дъжд, заради благодатта и милостта на Всевишният Аллах той е вярващ в Мен и неверник в звездите и природата. А който каже имаме дъжд, заради някакъв циклон или природата го дава, той е неверник в Мен и вярващ в природата и във вселената.” /Бухари – 846

33. Опазване на езика от порицание на храната:  Ебу Хурейра (р.а.) казва: “Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи ве селлем) никога не критикуваше някое ястие. Ако му харесаше – ядеше, ако ли не – оставяше го.” /Бухари 3563, Муслим 2064/

34. Опазване на езика от тайни беседи.                                        

Всевишния Аллах е казал:Тайният [враждебен] разговор е само от сатаната, ”. (Спорът: 10).

Ибн Масуд разказвал, че Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал: “Ако сте трима, то нека двама да не беседват в тайна от третия, докато не се смесите с хората, за да не го огорчите”.  (Ал – Бухари).

35. Опазване на езика от обявяване на липсващите неща в месджида.

Абу Хурайра разказвал, че Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал: “Който чуе в джамията човек да съобщава за загубената си вещ, нека да каже: Дано Аллах не ти я върне. Защото джамиите не са построени за това.” /Муслим 568/

36. Опазване на езика от искане на  помощ от  друг, освен Аллах.

Всевишния Аллах е казал: Само на Теб служим и Теб за подкрепа зовем”.   (Фатиха: 5).

Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е казал за опазването на езика: “Който вярва в Аллах и в съдния ден, нека да казва добро , или  да мълчи”. (Всепризнат хадис).

СЕДЕМНАДЕСЕТО  УКРЕПЛЕНИЕ:  опазване от лихва; подкуп; пари получени от продажба на куче и  пари заработенни от проститутки;

      1. Опазване на живота от печелене на пари или  имущество от лихва и лихварство. Ебу Хурейра (Р.А.) предава от Пратеника (С.А.С), че е казал: Странете от седем смъртни неща.” Рекоха: О, Пратенико на Аллах, кои са те? Той отговори: “Съдружаването с Аллах, магията, убиването на душа, която Аллах е забранил освен с право, яденето на лихвата, яденето имота на сирака, бягането в деня на войната, и набеждаването на невинните вярващи жени.” ( Всепризнат хадис). 

2. Опазване на живота от печелене на пари получени чрез подкупи.

Абдулла ибн Умар е казал: “Пратеника на Аллах е проклел даващия и взимащия подкуп ”. (Абу Давуд).

3. Опазване на живота от печелене на пари, получени от продажба на куче , и на пари, заработенни от проститутки.

Хузайфа е казал: Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства) е проклел жената поставяща си татуировки; също така е забранил печалбата на пари, получени от продажба на кучета, и от имуществото на проститутки, и проклел художниците, рисуващи хора и животни ”.

4. Опазване на живота  от  имуществото на сираци.

Всевишния Аллах е казал: Които поглъщат имотите на сираците несправедливо, те поглъщат в стомасите си огън и ще горят в пламъци.”. (Жените: 10).

5, Опазване на живота от съмнителни неща.

Хасан ибн Али разказвал: Аз запомних от Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови  и приветства)  следното: “Остави това, в което се съмняваш, и премини към това, в което не се съмняваш”. (Ат – Тирмизи).

6. Опазване на корема от прекомерна ситост. Мухаммед (с.а.с.) е казал: “Няма препълнен съд, по-лош от стомаха. Достатъчни са му няколко хапки, за да изправи гърба си. Ако пък е неизбежно, тогава една трета да се запълни с храна, една трета с вода и една трета – с въздух.” /Тирмизи 2380/

О синко, когато си сит не яж, по добре да хвърлиш яденето на кучето,отколкото ти да се нахраниш.”




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rrosenn
Категория: Други
Прочетен: 205351
Постинги: 87
Коментари: 13
Гласове: 171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031