Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2010 17:17 - Телевизията-третият родител
Автор: rrosenn Категория: Други   
Прочетен: 1623 Коментари: 0 Гласове:
1



Както Аллах Теаля заявява и това е част от нашата вяра,че ще бъдем питани и сме отговорни за следното: „…И слухът,и зрението,и разумът-за всички тях ще бъде питано.” (сура Ал-Исра:36)
И както Расулюллах (с.а.с.) е казал, че в Деня на Отплатата, никой не ще помръдне докато не бъде попитан за три неща едно, от които ще бъде-  „…младостта му-как я е прекарал?”

Близък мой приятел ми разказа случка, когато напускал Канада, за да пресече океана и да изучава исляма. Той ми каза, че отишъл в една къща, за да поздрави семейството и когато си тръгвал забелязал сина, който по това време бил на 7 години, легнал по корем, с ръце на бузите, гледал втренчено телевизия. Когато се връщал, след цели 4 години, той влязъл в същата къща и намерил същото момче, легнало по корем, обхванало с ръце бузите си, да изпива с поглед телевизора, само че сега то било с 4 години по-голямо.

Нашето намерение не е да ви накараме да изхвърлите телевизора през терасата, въпреки че би било хубаво. Надяваме се, че вие, иншаллах, ще добиете по-добра представа за разрушителното влияние на телевизора върху живота на хората на земята и за отвъдния свят - не само на техния собствен, но и този на семействата и децата им.

Във фикх (ислямско право) има принцип, който гласи: ”Средството се подчинява на същите закони както и намерението, което се цели да бъде постигнато. ”Телевизорът, с кабелите, екрана, кутията и контакта е просто средство. Това, което се цели да се постигне чрез тази кутия го прави харам или халал. Подобно на пистолет, предмет, който може да бъде използван за благородни цели, като тази да се защити нечия земя от плячкосване или може да бъде средство за огромна вреда - особено когато се даде на дете.

В курс по английски език в една арабска страна учителят попитал учениците кои английски думи са взети от арабски. Няколко ръце се вдигнали и споменали неща като „Химия от Keemiyaa’, ”Алгебра от AlGebr”, ”Физика от Feesiyaa” и други подобни. Тогава той заинтересувано попитал кои арабски думи са заети от английски. Отговорите не закъснели: ”радио, сателитна чиния и разбира се, телевизор.”

Какво западът е взел от нас и какво сме взели ние от тях?

Освен това шейх Ибн Бааз (р.а.) казва: „По отношение на телевизията, тя е опасно изобретение и нейното отрицателно влияние е много голямо, подобно на това на киното или дори по-голямо.

Ние знаем от проучванията, които бяха направени в тази връзка и от думите на експертите в арабските страни и другаде достатъчно, за да посочим, че тя е опасна и много вредна за убеждението (акиида ), моралните ценности и състоянието на обществото. Това е така, защото тя включва представянето на лош морал, сцени на съблазняване, безнравствени картини, полуголи хора, нецензурна реч и куфр (безверие).

Телевизията поощрява имитирането на това поведение и на този начин на обличане, уважение на техните лидери, отхвърля ислямското поведение и начин на обличане и пренебрегва учените и героите на исляма. Тя вреди на тяхната репутация като ги представя в отрицателна светлина, което кара хората да ги презират и отхвърлят.

Телевизията показва на хората как да мамят, крадат, заговорничат и да извършват насилствени действия срещу други хора. Без съмнение всяко нещо, което предизвиква толкова много лоши последствия би трябвало да бъде спряно и избягвано, и ние трябва да затворим всички пътища, които водят към него. Ако някои наши братя отхвърлят телевизията и открито говорят против нея, ние не можем да ги обвиняваме, защото това е част от искреността към Аллах и към другите хора.”

В сборника на Бухари се предава, че когато Гурайдж се молел и майка му го извикала, той си казал: ”О, Аллах, моят намаз или моята майка?” Той не знаел дали да продължи молитвата си или да я прекъсне и да отвърне на молбата на майка си. Тя го проклела. И нейната клетва била такава, която ние без да искаме можем да причиним на децата си в деня, когато позволим внасянето в дома ни на третия родител, наречен телевизор. Тя казала: ”Дано видиш проститутка!” Тя не казала нека да имаш връзка с проститутка, не, тя просто казала нека видиш една от тях. КОЛКО пъти основната тема в най-гледаното телевизионно време е посветена на проститутките? КОЛКО ПЪТИ нашите деца са били свидетели на това? Колко пъти те са били прокълнати да бъдат в подобно положение?

Абдуллах ибн Умар (р.а.) веднъж минал покрай хора, които убивали времето с игра на шах. Той бил шокиран от това, което правели и ядосано им казал, като цитирал айет от Корана: ”Какви са тези ИДОЛИ, над които бдите?” Какво ли би си помислил той, ако сега види уммата и огромната привързаност към телевизора в повечето мюсюлмански домове.

Когато мюсюлманска страна участва на Световното първенство по футбол около 3 милиона мюсюлмани само от тази страна включват телевизорите си. Умножете ги по продължителността на мача - 3 часа и ще получите 9 милиона часа от времето на уммата, пропилени по игра на футбол. Само за една нощ. През 1844 г. Карл Маркс казал: ”Религията е опиумът на масите.”, а тогава какво ли остава да се каже за телевизията?

Скъпи братя и сестри, Расулюллах (с.а.с) е казал: ”Човекът (на Съдния Ден) ще бъде с тези, които обича.” Кажете това на едно мюсюлманско дете, че на Съдния ден, ако обича Димитър Бербатов то-о-о-лкова много, ще бъде с него в този ужасен ден. Тъжно е, но повечето малки мюсюлмани ще се почувстват щастливи и развълнувани от тази перспектива - не е ли това достатъчно сърцата ни да се свият от страх? С кого в действителност ще бъдат мюсюлманските деца в Деня на Разплатата? Повечето от тях не могат да ви кажат имената, само имената на тези хора, с които се надяваме те да бъдат!

Нека се запитаме, ако дадем възможност на нашите синове и дъщери да залепят плакат на техния герой, на този, когото те смятат, че е „върхът” - дали това би бил техните майка или баща? Дали би бил Пророка (с.а.с.) или някой от неговите сподвижници? ИЛИ това ще бъде футболист от телевизията? ИЛИ актьор (даже анимационен), който детето е видяло по телевизията? ИЛИ може би манекенка? ИЛИ фолк певица от Пайнер? КОЙ ЛИ БИ БИЛ ГЕРОЯТ НА НАШЕТО ДЕТЕ?

Гледането на телевизия се контролира в дома от родителя, така ли е ? (95 ℅ от родителите, чиито деца са на 8 години и по-големи не следят това). И сега какво се случва, ако родителят умре по пътя за работа един ден и детето наследи телевизора? Расулюллах (с.а.с) е казал:” Всеки пастир, на когото Аллах е поверил стадо и който умре в състояние, в което той ги е заблудил, Аллах му е възбранил Рая.” Учените цитират този хадис като имат предвид баща в мюсюлманска страна, който позволи в семейството му, което Аллах му е поверил, да се внесе сателитна чиния.

Скъпи братя и сестри, ние не сме на земята, за да се забавляваме, докато умрем. Ние сме общност с мисия (рисалах). Когато Риб’и ибн Аамир (р.а) бил пленен от краля на Персия, той съобщил посланието така ясно и гордо, както всеки мюсюлманин би трябвало да го направи: „Аллах ни изпрати, за да спасим човечеството от робството на робите - към преклонение пред Господаря на всички раби и да ги спасим от притеснението на материалния живот към широтата на този живот и отвъдния, и от покварата на идолите към справедливостта на исляма!”

Ако не знаем да четем Корана защо да не се запишем на Коран-курс? Ако не владеем езика на Корана и Сунната защо да не отидем на курс по арабски? Ако не сме запознати с живота на Расулюллах (с.а.с) и неговите сподвижници (р.а.) защо не потърсим книги от джамията? Нима Аллах не казва в Корана: ”Кажи на вярващите мъже да свеждат погледите си и да пазят целомъдрието си! За тях това е най-чистото. Сведущ е Аллах за техните дела.” (сура Нур:30)

Как да съгласуваме тези стихове с телевизора, който напада погледа ни с харам почти всяка секунда, през която е включен? Как да се примирим с това?

Чували ли сте за Купидон? Разбира се, че сме чували. Изобразяват Купидон в анимационните филмчета и комедиите като пълничко дете с крила, за което се предполага, че е ангелът на любовта, да изстрелва любовни стрели, когато мъжът погледне към жената. По-точно, скъпи братя и сестри, това е Иблис! Расулюллах (с.а.с) ни е казал: ”Наистина „погледът” е отровна стрела от стрелите на Иблис!”

Шейх Ат-Тахаан веднъж разказал на студентите си: ”Беше късно през нощта, когато телефонът ни позвъня. Една мюсюлманка прошепна в слушалката: ”Шейх Ат-Тахаан ли е ?” Казах: ”Да, аз съм.” Тя продължаваше да казва: ”Наистина ли сте вие?” А аз отговарях: ”Да, какво се е случило?” При тези думи тя започна да плаче и да ридае на слушалката. След известно време тя обясни: ”Бащата на децата ми купи телевизор и видео преди 2 дни. Тази вечер заварих малкия ми син да извършва харама, който е гледал по телевизията със сестричката си!” Тогава тя отново избухна в плач.”

Всичко започва от един поглед и големите пожари започват от малка искра.

ИЗКЛЮЧЕТЕ ТЕЛЕВИЗОРА И ВКЛЮЧЕТЕ ЖИВОТА

След изтощителна първа година във Факултета по шериат аз се прибрах в Канада, където разговарях с приятел, с когото не бях говорил почти цяла година. В разговора той каза: ”Снощи по телевизията Шейнфелд каза… ”Бях озадачен и осъзнах, че за цяла една година не бях чул нищо друго освен това, което Имам Шафии е казал и Имам Абу Ханифа е казал. Това беше пълно невежество, както Шейх Абдул Мухсин Ал-Абаад би казал: ”Ние молим Аллах Теаля да увеличи невежството ни.”

Някои хора спорят, че телевизията е безвредно развлекателно средство и не би трябвало да се коментира толкова. Интересно е обаче, както се вижда от шериата, че ако има нещо по-страшно от харама, то това е бидат (нововъведение). Защо се учудвате? Защото, когато някой прави харам, като яденето на свинско, той знае, че това е грях и че един ден се очаква, че знанието ще го накара да се страхува от Аллах и да се въздържа. Бидат от друга страна е нещо, което човек извършва с надеждата за награда от Аллах, нещо, което човек счита за „безобидно”. Това е по-лошо, защото шансовете на този човек да поправи положението са по-малко, заради невежеството, което причинява липса на мотивация.

Някои хора ще кажат, че използваме телевизията за новини, ислямски или образователни програми. Скъпи братя и сестри, няма ли друг начин да получаваме новини? Няма ли други средства, чрез които детето да се образова и да се насърчи да учи? Някой питал ли се е защо получаваме всички тези „БЕЗПЛАТНИ ТЕЛЕВИЗИИ”? Какво продава телевизията? Не, тя не продава кока кола или Найк или бургери от МакДоналдс. Тя продава ПУБЛИКА на РЕКЛАМНИТЕ КОМПАНИИ! Защо мислите те плащат 1 000 000 $ за реклама от 30 секунди  по време на мач за Световната купа?

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА СЛЕДНИТЕ ФАКТИ:

Изграждането на лоялността започва на 2 години – те могат да накарат едно дете да остане вярно за цял живот на техния продукт от тази крехка възраст. Колко големи бяхте, когато започнахте да предпочитате Кока кола или Пепси?

Средно един зрител гледа 20 000 реклами на година. Ако ви повторим страница от Корана толкова пъти, как мислите, ще я запомните ли?

Това е само за продуктите, какво да кажем за убеждението (акиида), на което се учат? Цял куп от вярвания, които им се поднасят всеки път, когато те седнат да слушат третия си родител. Къде са ужасяващите статистики за това?

За да дадем един прост пример, който всички знаем - идете на лекция, където имамът говори за правата на жената в исляма. Слушайте мюсюлманите и мюсюлманките, които спорят с имама. Откъде са взели гледните си точки? Как са станали толкова враждебни към всяко нещо, което противоречи на западното виждане за правата на жените? Защо няма враждебност към западната гледна точка?

Повечето от това е научено от телевизията, останалото е било научено в училище.

Ако това е програмирането, промиването на мозъците на младежта, тогава къде те ще бъдат ре-програмирани след като предпочитат телевизията пред всичко друго?

Скъпи братя и сестри, факт е, че повече от половината деца по-скоро биха гледали телевизия, отколкото да прекарат времето си с техните майка и баща.

След направено проучване сред много от децата на въпроса какво е едничкото нещо, за което биха заменили любимото си телевизионно шоу, голяма част от тях отговарят, че ако имаше някаква дейност на открито, биха я предпочели. Следователно, ако някой ги хване за ръка и организира извънучилищни занимания, те ще харесат идеята.

Ето някои други неща, които можете да правите вместо да бъдете приковани пред телевизора. Изборът е ваш:

  • Играйте на открито.
  • Изградете допълнителни умения,като военно дело или шивачество.
  • Посещавайте библиотеката.
  • Намерете им работа, където те ще могат да станат по-сериозни по отношение на живота и работата.
  • Правете ибадет като зикр, намаз, четене на Коран, оруч, разсъждаване за знаците на Аллах в създанията Му.
  • Вземете присърце ислямска кауза на мястото,където живеете и участвайте в нея,като обучение на мюсюлмански момичета.
  • Подкрепяйте ислямско списание като изпращате статии, статистики и полезна и интересна информация,касаеща мюсюлманите.
  • Участвайте в благотворителни проекти за подпомагане на мюсюлмански сираци, вдовици, разведени и възрастни или се присъединете към комитет за оказване съдействие на организирани социални програми и честване на ислямски празници.
  • Намерете си праведни приятели,с които да се срещате и добри съседи,които да посещавате.
  • Четете ислямски книги в частност и поучителни истории като цяло.
  • Участвайте в дейности за увеличаване на имана (дауа), мероприятия за мъже или жени и предучилищни програми в ислямските центрове.
  • Слушайте дискове и лекции,пишете резюмета за тях и ги давайте на някой,който може да се възползва от това.
  • Занимавайте се с хуманитарни науки и занаяти.
  • Направете сладки,които да бъдат продадени,а парите нека бъдат за  ислямския център.
  • Проявете интерес към компютрите и компютърните програми. Това е широко поле, което може да запълни много време, а компютърът може да бъде използван за извършването на много добри неща, както и като средство за забавление под формата на разрешени игри.
  • Предене, тъкане, кроене и шиене.
  • Градинарство.
  • Упражнения навън или вкъщи.

В заключение, скъпи братя и сестри, днес е началото на нов ден. Аллах ни е дал този ден да го използваме, както пожелаем. Можем да го прахосаме или да го използваме за нещо добро и полезно.

Но трябва да знаем, че това, което правим днес е важно, защото ние заменяме един ден от живота си за него. Когато дойде утре, този ден ще си е отишъл завинаги и на негово място ще има нещо, което оставяме назад… Нека това бъде нещо добро и нещо благотворно.

 




Тагове:   родител,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rrosenn
Категория: Други
Прочетен: 205358
Постинги: 87
Коментари: 13
Гласове: 171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031