Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2010 14:14 - Гордеем се с факта, че не се поздравяваме по случай 8-ми март
Автор: rrosenn Категория: Други   
Прочетен: 1084 Коментари: 0 Гласове:
0



Наближава денят 8-ми март. На витрините по магазините, в рекламите (обявите), които отекват по улиците, активно се поздравяват жените и повелително се съветват мъжете този ден да се посвети напълно на представителите на нежната част от човечеството. От много години това се е превърнало в традиция и някак  ние спряхме да мислим за това какво ни носи този празник и за неговата история.
Нека да се обърнем към миналото и сериозно да проучим произхода на този празник. Като удобен момент е послужила демонстрацията на феминистите, по-голямата част, от която е съставена от германски проститутки, с водач социалиста Кларой Цеткин. Това е станало причина за обявяването на 8-ми март като международен ден на жената в СССР. Смисъла на празника се съдържа в това, че се акцентира на особеното място на жената в борбата за „щастливо комунистическо утре”, след като се отдели специално за това цял един ден.
В същото време, според Исляма, мъжа всеки ден трябва да има голямо уважение, да бъде любезен, великодушен към всички заобикалящи го и в частност към жената, за която се грижи.
Майките, носили ни определен период в корема, носи ли ни на ръце и в сърцата си чак до смъртта. Затова, колкото и
  любов и уважение да изразяваме към тях биха били малко.: ние се намираме в голям дълг към нашите майки. Бременността, поколенията деца, отглеждането, обучението-това е и тежка и изморителна отговорност. Майката, която е заета с домашните въпроси, заедно с това и да отглежда децата, наистина заслужава голяма любов и дълбоко уважение и дълбоко възхищение за цял живот.
Аллах (Господ) казва в Свещения Коран:
И повелихме на човека да се отнася добре с родителите си... Носи го майка му в слабост връз слабост и го отбива в две години. Бъди признателен на Мен и на родителите си! Завръщането е при Мен.
(Сура Лукман-14)
В хадис Пророка Мухаммед (С.А.С.) казва:
„Раят се намира под краката на майката”
Този аргумент на Пророка (С.А.С.) е най-високият модел на ислямска нравственост.
Истински страхуващите се мусулмани винаги показват уважение и почит към своите майки.Нашият Пророк (С.А.С.) всяка седмица е посещавал млечната си майка Халима (Аллах да е доволен от нея). Той слагал дрехата си на пода, така че тя да може да седне на нея. Когато Халима влизала или излизала от стаята, той се изправял (ставал) показвайки уважението си.
Майката, тези ръце, които ни защитават в прегръдките си, са дар от Аллах. Затова Пратеника на Аллах (С.А.С.), ни заповядва да обичаме майката.
Един човек дошъл при Мухаммед (С.А.С.) , и попитал:
„Пратенико на Аллах, кой най-много заслужава да се отнасям добре с него и да го уважавам?”
Пророка (С.А.С.) отговорил:
„Майка ти”
Човекът попитал:
 „А след нея?”
„Майка ти най-много заслужава това”
„След нея?”
„Отново майка ти.”
„После?”
„След нея идва баща ти” - отговорил Пратеника на Аллах (С.А.С.).

Така че мусулманите могат да се гордеят с факта, че не се поздравяват, а и не поздравяват по случай този ден. В Исляма изказването на уважение и почит към жената не е ограничено само в един ден, а това трябва да се прави непрекъснато чак до края на живота.

 



Тагове:   март,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rrosenn
Категория: Други
Прочетен: 206337
Постинги: 87
Коментари: 13
Гласове: 171
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930