Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2010 14:26 - Знаете ли че...
Автор: rrosenn Категория: Други   
Прочетен: 1094 Коментари: 0 Гласове:
0



Свещения Коран като постановява зачитането на всички неприкосновени права на отделния човек, е обърнал внимание на това: Да се проявява особена стриктност по отношение на зачитането правата на роднините, самотниците, сираците, бедните, слабите, накратко на всички онези, които не могат да защитават правата си. Пророкът Мухаммед (с.а.с.) е поставил начело на списъка по отговорност държавните ръководители. Стотици пъти е обявил, че потисничеството и несправедливостта са голям грях. Той предлага на всички хора следния основен морален закон:

                Отдай правото на всеки, който има право.”

Пророкът (с.а.с.) определя така неприкосновеността на основните човешки права в известната си проповед, спечелила популярност като „прощалната проповед” , направена по време на прощалния му хадж: „О,хора! Докато стигнете до вашия Господ (до края на живота си), вашата кръв, имот, чест и достойнство са забранени (харам) за вас…”

Ето някои от основните човешки права в Декларацията за човешките права  на ООН и Европа, приети и прокламирани преди повече от 1000 години от ислямската религия и приложени съвършено точно лично от Пророка на Исляма:

        

1.      право на живот

«А за онзи, който умишлено убие вярващ, възмездието му е Адът, там ще пребивава вечно. Аллах му се гневи и го проклина, и за него е приготвил огромно мъчение.» (Коран, 4:93)

«Заради това предписахме на синовете на Исраил, че който убие човек не за човек или заради покварата му по земята, той сякаш е убил всички хора. А който спаси човек, той сякаш е спасил всички хора. Дойдоха при тях Нашите пратеници с ясните знаци. После мнозина от тях подир това престъпваха на земята.» (Коран, 5:32)

 

2.      право на собственост

«И не яжте своите имоти помежду си с измама, и не ги подхвърляйте на съдиите, за да ядете с грях от имотите на хората, знаейки!» (Коран, 2:188)

«О, вярващи, не изяждайте своите имоти с измама помежду си, освен ако е търговия по ваше взаимно съгласие. И не убивайте сами себе си! Към вас Аллах е милосърден.» (Коран, 4:29)

 

3.      право на съхраняване на нравствената същност, чест и достойнство.

«И вече ви низпослахме ясни знамения и пример за онези, които бяха преди вас, и поучение за богобоязливите.» (Коран, 24:34)

«О, вярващи, едни мъже от вас да не се присмиват на други! Може да са по-добри от тях. Нито жени - на жени... Може да са по-добри от тях. И не се хулете, и не се назовавайте с оскърбителни прякори! Колко лошо е името нечестивост подир вярата! А които не се покаят - тези са угнетителите.

 О, вярващи, много странете от подозрението! Понякога подозрението е грях. И не се дебнете, и не злословете един за друг! Нима на някого от вас ще се хареса да яде плътта на мъртвия си брат? Вие се отвращавате от това. И бойте се от Аллах! Аллах е приемащ покаянието, милосърден. » (Коран, 49:11-12)

 

4. неприкосновеност на жилището

«О, вярващи, не влизайте в домове, освен в собствените си, докато не поискате разрешение и не поздравите обитателите им! За вас това е най-доброто, за да се поучите.

И ако не намерите никого там, не влизайте, докато не ви се позволи! И ако ви бъде казано: “Върнете се!”, тогава се върнете! За вас това е най-чистото. Аллах знае вашите дела.» (Коран, 24:27-28)

 

5.равенство и справедливост за всички пред закона

«О, вярващи, бъдете твърди в справедливостта, свидетели в името на Аллах, дори и срещу вас самите или срещу родителите и най-близките! Дали е богат или беден - Аллах е най-достоен за всеки от тях. И не следвайте страстта, за да не се отклоните! И ако изопачите или се откажете [от свидетелстване] - сведущ е Аллах за вашите дела.» (Коран, 4:135)

 

6. свобада на вероизповеданието

 «Няма принуждение в религията. Отличи се вече истината от заблудата. Който отхвърли сатаните и повярва в Аллах, той се обвързва с най-здравата връзка, която не се къса. Аллах е всечуващ, всезнаещ.” (Коран, 2:256)  

«И напомняй! Ти си само за да напомняш. Не си над тях властващ» (Коран, 88:21-22)

 

               7. всемирно равенство

                «О, хора, Ние ви сътворихме от един мъж и една жена, и ви сторихме народи и племена, за да се опознавате. Най-достоен измежду вас при Аллах е най-богобоязливият. Аллах е всезнаещ, сведущ.» (Коран, 49:13)

                 8. право на женитба и семейство

                 « А ако ви е страх, че няма да сте справедливи към сираците, [ако се ожените за тях,] встъпвайте в брак с онези от жените, които харесвате - две и три, и четири. А ако ви е страх, че няма да сте справедливи - с една или с [пленнички] владени от десницата ви. Това е най-малкото, за да не се отклоните.» (Коран, 4:3)

(Разрешението мъжете да встъпват в брак с повече от една жена, въпреки естествената в такива случаи ревност, много отдавна е превърнало знамението в обект на критики от страна на немюсюлманите. Споменатото позволение трябва да се разглежда в светлината на променящите се ислямски реалности. Ислямът категорично забранява прелюбодейството. Бракът с повече от една жена може да се окаже неизбежен, когато мъжът е силен и потентен, а жената - слаба и апатична или неспособна да ражда, и когато поради войни и ред други причини броят на мъжете намалее, а този на жените се увеличи. Тогава бракът на мъжа с повече от една жена не е задължение, а разрешение. Освен това, то не е неограничено, а е обвързано с условието за справедливост, и на онези, които се страхуват, че не ще могат да го спазват, е повелено да се задоволят само с една съпруга. Когато всички тези ограничения и условия се разглеждат комплексно, става ясно, че от гледна точка на приспособяването към средата, променяща се във времето, това позволение е най-уместният подход.)

«И встъпвайте в брак с несемейните от вас и с праведните от робите и робините ви! Ако са бедни, Аллах ще им даде от Неговата благодат. Аллах е прещедър, всезнаещ. » (Коран, 24:32)

                   9. неприкосновеност на личния живот

«И вече ви низпослахме ясни знамения и пример за онези, които бяха преди вас, и поучение за богобоязливите. »  (Коран, 24:34)

«О, вярващи, едни мъже от вас да не се присмиват на други! Може да са по-добри от тях. Нито жени - на жени... Може да са по-добри от тях. И не се хулете, и не се назовавайте с оскърбителни прякори! Колко лошо е името нечестивост подир вярата! А които не се покаят - тези са угнетителите.

 О, вярващи, много странете от подозрението! Понякога подозрението е грях. И не се дебнете, и не злословете един за друг! Нима на някого от вас ще се хареса да яде плътта на мъртвия си брат? Вие се отвращавате от това. И бойте се от Аллах! Аллах е приемащ покаянието, милосърден. » (Коран, 49:11-12)

                   10. право на труд и прехрана. 

Много са стиховете свързани със милостинята зекят и финансовото подпомагане.

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rrosenn
Категория: Други
Прочетен: 206359
Постинги: 87
Коментари: 13
Гласове: 171
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930