Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2009 22:58 - Кой е Исус според мюсюлманите?
Автор: rrosenn Категория: Други   
Прочетен: 1370 Коментари: 0 Гласове:
1



Мюсюлманите уважаваме и почитаме Исус мир нему. Ние го смятаме за един от най-великите пратеници на Господ. Свещеният Коран потвърждава неговото чудотворно раждане (от Дева Мария), даже една сура от Свещения Коран е озаглавена Мариам (Мария). Свещеният Коран описва раждането на Иисус така:
„Когато ангелите рекоха: „О, Мариам (Мария), Аллах те благовества за Слово от Него. Името му е Месията Иса [Иисус], синът на Мариам, знатен в земния живот и в отвъдния, и е от приближените [на Аллах]. И ще говори на хората още в люлката, и като възмъжее, и ще бъде от праведниците.“, рече тя: „Господи мой, как ще имам син, щом мъж не ме е докосвал?“ Рече: „Така! Аллах сътворява каквото пожелае. Щом реши нещо, казва му само: „Бъди!“ И то става“. (Коран, 3: 45–47)
Раждането на Иисус е чудотворно по повеля на Бог, Който създава и Адам без баща.
Аллах казва:,,Примерът с Иса пред Аллах е като примера с Адам. Сътвори го Той от пръст, после му рече: „Бъди!“ И той стана“.(Коран, 3: 59)
По време на своята мисия на пророк Иисус извършва много чудеса. Господ ни известява, че Иисус е казал:
„…Донесох ви знамение от вашия Господ. Ще създам за вас от глина образ на птица, ще духна в нея и ще стане птица с позволението на Аллах. И ще изцерявам слепи и прокажени, и ще съживявам мъртви с позволението на Аллах. И ще ви съобщавам какво ядете и с какво се запасявате по домовете си…“.(Коран, 3: 49)
Мюсюлманите вярваме, че Исус не е разпънат на кръст. Такъв е планът на враговете на Исус – да го разпнат на кръст, но Аллах го избавя от разпятието и го въздига при Себе си. Уподобява на него друг човек. Враговете на Иисус разпнали този човек на кръст, катосметнали, че той е Иисус. Господ казва:
„…и изричаха: „Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах.“ – но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен…“.(Коран, 4: 157)
Нито Мухаммед, нито Исус, мир над тях, идват, за да променят основното учение за вярата в Единия Бог, учение, донесено от предишните пророци. По-скоро Бог ги изпраща да го потвърдят и възобновят.

Мюсюлманите също вярваме, че Бог изпратил на Иисус свещена книга, наречена
  Инджил, някои части от която може би все още присъстват в учението на Бог към Иисус в Новия завет. Но това не значи, че мюсюлманите вярваме в Библията, каквато е днес, защото тя не е оригиналното Свето писание, което е изпратено от Бог. Библията претърпява промени, добавки и съкращения. Това се потвърждава от комисия, натоварена да ревизира Светата Библия (т.нар.Ревизирана стандартна версия). Комисията се състои от 32-ма учени, които обезпечават прегледа и обсъждането й чрез консултативен съвет от петдесетима представители на различни течения в християнството. В предговора на Ревизираната стандартна версиякомисията заявява: „Очевидно е, че на някои места текстът е пострадал при предаването, но нито една версия не осигурява задоволителното му възстановяване. За евентуалната реконструкция на оригиналния текст можем единствено да следваме преценката на компетентните учени“. В предговора на същата версия Комисията казва: „Приложихме бележки, посочващи съществени вариации, добавки и съкращения в древните източници (Евангелие от Матея, 9: 34, Евангелие от Марка, 3: 16; 7: 4, Евангелие от Лука, 24: 32, 51 и т.н.“

 

За повече информация: www.harunyahya.net/V2/Lang/bg/Pg/WorkDetail/Number/7531



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rrosenn
Категория: Други
Прочетен: 206272
Постинги: 87
Коментари: 13
Гласове: 171
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930